Pascha to rodzaj sernika na zimno.
Robi się ją wyjątkowo szybko i łatwo, a smak jest nieziemski
Panek ostatnio obchodził okrągłą rocznicę pracy w jednym przybytku, zatem postanowiłem zrobić mu z tej okazji niespodziankę.
Zastanawiałem się jaki kształt najbardziej oddaje jego ducha? Nawet długo to nie trwało i w ten sposób powstał:
PASCHUJ
Składniki:
0,5 kg tłustego twarogu,
100 g masła,
200 g mieszanki keksowej,
3 żółtka,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 torebka cukru waniliowego,
solidna garść płatków migdałowych oraz rozdrobnionych orzechów włoskich
sok z połowy cytryny.
Czas przygotowania: 0,5 godziny.
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy cukier, wrzucamy masło, dodajemy żółtka i ucieramy na jednolitą masę. Następnie po kropelce dozujemy sok z cytryny, mieszając energicznie, aby masa się nie zważyła! Twaróg odsączamy z nadmiaru serwatki. Na koniec dodajemy odciśnięty biały ser, mieszankę keksową, orzechy oraz migdały. Łączymy składniki. Formujemy masę w dowolny kształt, w tym wypadku penisa i praktycznie możemy już zjadać ze smakiem serniczek, chociaż najlepiej włożyć go do lodówki i serwować schłodzony.
Uwaga!
Najlepiej paschę formować w gotowe porcje (stożki, kulki, kostki). Najbardziej lubię niewielkie kulki zawijać w skrawki pociętej gazy opatrunkowej. Materiał wchłania nadmiar wilgoci, a deser podany w ten sposób wygląda niebanalnie.
Drogi Panku, 100 lat... w pracy!!!
Państwu życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz